Uncategorized

Waarom zou je een daktuin aanleggen?

Daktuinen worden nu ook bij ons van jaar tot jaar populairder. Ze zijn niet alleen mooi en geven je woning meer uitstraling. Ze zorgen tegelijk voor heel wat voordelen op andere vlakken. Daktuinen zorgen onder meer voor een aangenamer woonklimaat, voor een flinke besparing op je energiefactuur energiebesparing en id goed voor moeder natuur. Met zo'n dakbeplanting creëren  we een betere isolatie, zowel tegen de warmte als koude in noordelijke. Vooral het sedumdak is populair als daktuin.

Wat is een daktuin?

Daktuinen worden vooral aangelegd op platte of hellende daken. Zolang de stabiliteit van het dak en het gebouw gegarandeerd blijven kan in een daktuin alles wat ook in een traditionele tuin mogelijk is. Daktuinen Zie je vooral, maar lang niet uitsluitend in steden waar door ruimtegebrek de aanleg van een tuin op de begane grond onmogelijk is. Groene daken variëren van enkele schaarse planten, tot sedum planten en complete tuinen met vijver en terrassen.

Wat is een sedumtuin?

Sedumdaken zijn groendaken met een begroeiing die zichzelf in stand houdt en verder ontwikkeld met een minimaal onderhoud. De dikte van de basislaag van deze brede groendaken varieert tussen 4 en 15 centimeter met een gewicht tussen de  30 en 150 kilogram per vierkante meter. De begroeiing bij daktuinen bestaat vooral uit een mengsel van sedum, gras, kruiden, waard- en nectarplanten.

Voordelen van een daktuin

Naast zijn ecologische waarde zorgen daktuinen voor meerdere voordelen en vooral voor een:

  • Betere isolatie, zowel op thermisch als op geluidsvlak
  • Langere levensduur van je dakbedekking
  • Aangenaam binnenklimaat in alle seizoenen
  • Grotere biodiversiteit
  • Daling van je energiefactuur met gemiddeld 25 procent
  • Milieuvriendelijk met een tragere afvoer van het regenwater
  • Extra zuivering van het regenwater
  • Aanzienlijke verminderen van de CO2-uitstoot
  • Hoger rendement bij het gebruik van zonnepanelen. Het rendement van je zonnepanelen stijgt en varieert tussen minimum negen tot bijna 20 procent.

Woon je in Utrecht of omgeving en ben je geïnteresseerd in de aanleg van zo een daktuin? Daktuin Utrecht staat je daarin met raad en daad bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *