Uncategorized

Richtlijnen voor klantonderzoek

De Anti Money Laundering Directive (AMLD) is op 1 augustus 2008 in Nederland van kracht geworden om de financiering van terrorisme en het witwassen van geld te verbieden. Het werd voor het laatst gewijzigd op de dag van AMLD5 (vijfde Europese anti-witwasrichtlijn), namelijk 10 januari 2020. Customer Due Diligence (CDD) is een cruciale activiteit voor de algemene richtlijn AMLD, aangezien Customer due diligence het belangrijkste onderdeel is van WWFT.

CDD en de richtlijnen

Het herkent drie soorten CDD – vereenvoudigd, standaard en verbeterd. Vereenvoudigd onderzoek is voor geselecteerde klanten, zoals overheidsinstanties. Bij andere opdrachtgevers wordt een standaardonderzoek uitgevoerd. In speciale gevallen of risicovolle gevallen wordt na het standaardonderzoek uitgebreid onderzoek uitgevoerd.

Algemene richtlijnen

De belangrijkste stap in standaard CDD is het verifiëren van de identiteit van de klant en de begunstigde bij een transactie. De verificatiegegevens en documenten moeten worden bewaard in een klantenbestand volgens de relevante bewaarplicht van de autoriteiten. Ook is het voor de accountant verplicht om achter elke klant de Ultimate Beneficial Owner (UBO) te achterhalen. Ook moet de accountant onderzoek doen naar het risicoprofiel van de opdrachtgever.

Specifieke richtlijnen

De Financial Intelligence Unit (FIU) heeft ook een aantal specifieke richtlijnen opgesteld voor het bepalen van risicoprofielen van klanten. In deze richtlijnen staat dat er een hoger risico is op witwassen vanuit hoogrisicolanden of volgens het veld van de klant.

Meldingsplicht

Als de CDD een onaanvaardbaar risico op terrorismefinanciering of witwaspraktijken aan het licht brengt, moet de accountant de FIU hiervan op de hoogte stellen. De FIU handelt dan onafhankelijk en bepaalt de ernst van het risico. Ook moet de accountant bij het indienen van een rapportage een strengere bewaarplicht naleven. Het verplicht de accountant om alle gegevens met betrekking tot CDD minimaal 5 jaar te bewaren. Nadat een zaak bij de FIU is gemeld, moeten ook de WWFT melding en ontvangstbevestiging en gegevens om transacties te reconstrueren worden opgeslagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *